Следпразничен зимен детокс

Posted by Борислав Крумов 06.01.2017 0 Comment(s)

Коледната трапеза вече е зад гърба ви. Това не означава край на големите порции. Предстоят нови празници. Тялото ви обаче има нужда от прочистване между празниците. Вижте как.

Детоксикация на организма между празниците
Детоксикация на организма между празниците

Истинското прочистване на организма, разбира се, няма как да се случи за ден-два. За пълна детоксикация на организма трябват седмици, дори месеци. Все пак е добре да дадете на организма си 2-3 дни между празниците, в които да избягвате тежките храни и големите порции. Предлагаме ви няколко диетични идеи за разтоварващи дни.

Воден ден

Водният ден е мъчителен, но ефективен начин да прочистите бързо организма си. От името му става ясно, че по време на водния ден не трябва да приемате нищо друго освен течности. Това не значи, че трябва да се наливате изцяло с вода. Наблягайте на прясно изцедените сокове у дома. Пийте много чай с мед. По време на водния ден, избягвайте кафето, защото излишно натоварва организма ви. Избягвайте безалкохолните газирани напитки заради многото подсладители в тях. Освен това газираните напитки на карат да се чувстваме подути, което може да развали силуета ни за празничната нощ.

Важно: Не пийте сокове от кутия по време на водния ден. Те са пълни със захар и изкуствени подсладители, които не само няма да са полезни, но точно обратното.

Добави описаниеПлодов ден

Ако водният ден ви се струва твърде труден за изпълнение, опитайте с плодов ден. Плодовете също са едно от най-ефективните средства за детоксикация. По време на плодовия ден можете да хапвате на воля всякакви пресни плодове и зеленчуци. За предпочитане през зимния сезон са цитрусите. Те са богати на витамин С, който ни е нужен и в борбата с грипа. Има някои плодове, които е добре да избягвате. Например авокадо и банан. Колкото и да ги обичате, избягвайте ги, понеже са доста калорични.

Вижте също: 5 Предимства на детокс чая

Отстранете пшеницата

Премахнете пшеницата и всички пшенични продукти от менюто си. Заменете белия хляб с ръжен. Забравете за сладките, бисквитите и макаронените изделия. Вместо тях включете в менюто си кафяв ориз, просо, елда и киноа. Този начин на хранене е силно препоръчителен за цялата година. Въпреки това е достатъчно ефективен дори да се придържате към него само няколко дни между Коледа и Нова година.

Вижте също:  Защо да предпочетем Палео диетата

Разходки на студено

Колкото и мразовит да ви се вижда въздухът навън, разходките ще повлияят добре на прочистването на организма ви. За да е ефективна разходката, не се крийте зад шала. Вдишвайте хладния въздух директно през носа. Задържайте го за кратко и издишайте през устата.

Правете тези дихателни упражнение и сутрин, макар и само на балкона или през терасата. 

Ароматна терапия у дома

Към прочистването на организма, не забравяйте и прочистването на душата и ума. Дайте си един ден, далеч от роднини и приятели. Забравете за силната музика и многото хора. Останете си у дома. Запалете си няколко ароматни свещи. Препоръчваме ви ароматите на лавандула, сандалово дърво или цитруси, защото са успокояващи. Пуснете си приятна музика и забравете за останалия свят. Само след час в подобна атмосфера ще сте заредени за новогодишния купон.

Вижте също:  4 глупави извинения да не преминем към здравословното

5 вечни правила за детоксикация

  • Спрете цигарите
  • Спрете алкохола
  • Забравете за пърженото
  • Намалете въглехидратите
  • Откажете захарите

Leave a Comment